Könyvtáros Svédországban

Információk irodalomról, könyvekröl, gyerekkönyvekröl, meg arról, milyen magyar könyvtárosnak lenni Göteborgban

Utolsó kommentek

  • Melissa Officinalis: Kedves János! Ezt a blogot már nem használom. De a másik blogomon www.melissaofficinalis.blogspot... (2009.11.01. 20:15) Jonas Hassen Khemiri
  • janos444: Kedves Melissa, Véletlenül belebotlottam ebbe a blogba., ahol örömmel láttam a Jonas Hassen Khemir... (2009.11.01. 19:50) Jonas Hassen Khemiri
  • kósa lászló: Kérlek segíts hogy lehet kint nyelvet tanulni milyen feltételeket köt ki az állam,egy magyar 21 év... (2008.11.08. 12:12) Stian Hole: Hermans sommar
  • Boglarka Bludau: Hallo, Magyarországon akarom valakinek ajánlani a Millenium Trilógiát (én Németo.-ban élek) és a G... (2008.10.11. 23:31) Stieg Larsson Millennium-trilógia
  • Melissa Officinalis: Örülök, hogy ilyen hamar megtaláltad a bejegyzést. Jó a blogotok, ha valaki más is kíváncsi, ideír... (2008.08.11. 17:02) Báthory Erzsébet Juraj Jakubisko rendezésében
  • Utolsó 20

Címkék

abba (1) álláskeresés (1) alma díj (1) amy diamond (2) angol (1) angol irodalom (3) anna clara tidholm (1) annika samuelsson (1) apás szülés (1) åsa anderberg strollo (1) astrid lindgren (7) astrid lindgren emlékdíj (4) august díj (3) august strindberg (3) az arany iránytü (1) báthory erzsébet (1) bébicsoport (1) bevándorlók (3) bonniercarlsen (2) bosnyák viktória (1) carola (1) cd könyv (3) cseh irodalom (1) csukás istván (1) cukrászda (1) diszlexia (1) doris lessing (2) dvd (1) emily the strange (1) eva bergström (1) fantáziairodalom (2) feminizmus (1) film (5) fordítás (4) franz kafka (2) fszek (4) gombóc artúr (2) göteborg (5) gothic (4) gunilla bergström (1) gyerekirodalom (79) gyerekkönyvek (69) hangoskönyvek (3) harry potter (2) helena bergström (1) helena willis (3) holland könyvtár (1) húsvét (1) ifjúsági regény (14) illusztrációs (1) illusztrációs kiállítás (1) illusztrátorok (7) irodalom (6) jonas karlsson (1) juraj jakubisko (1) j k rowling (2) karácsony (2) katarina mazetti (1) képeskönyvek (35) képregények (4) kiállítás (1) kiss ottó (2) kognitív (1) könyvtár (3) könyvvásár (2) kötelezö olvasmány (3) közösségi hálózat (1) lakberendezés (1) magyar irodalom (2) mallorca (1) martin widmark (10) mükorcsolya (1) munkaügyi hivatal (1) nobel díj (2) nógrádi gábor (2) nyelvtanfolyam (1) olvasás (10) olvasómozgalom (14) per nilsson (1) petöfi irodalmi múzeum (2) petter lidbeck (2) philip pullman (1) philip waechter (1) pija lindenbaum (6) pogány judit (1) pozsony (1) pszichológia (1) rabén&sjögrén (2) rádió (1) recept (2) receptek (1) sajdik ferenc (1) sarah dawn finer (1) sonya hartnett (4) stieg larsson (4) stina wirsén (1) svéd (1) svédország (28) svéd (1) svéd film (7) svéd irodalom (59) svéd iskola (3) svéd könyvkereskedelem (3) svéd könyvtár (11) svéd nyelvtanfolyam (8) svéd rádió (1) svéd recept (4) svéd zene (5) sven nordqvist (2) szegedi katalin (4) szexualitás (3) szlovák irodalom (2) tabu (3) terápia (1) thomas tidholm (1) tom hanks (1) tv (1) vámos miklós (1) varró dániel (1) youtube (1) zene (2) Címkefelhő

EVA ERIKSSON-BARBRO LINDGREN MAX-SOROZATA

Linas kvällsbok avagy egy svéd ifjúsági film

2008.06.15. 15:01 | Melissa Officinalis | Szólj hozzá!

Címkék: svédország svéd irodalom svéd film ifjúsági regény

Most egy olyan svéd sikerkönyvről írok, amit nem olvastam, mert már az elején megbotránkoztatott. De azért nem adtam fel, megnéztem a könyvből készült filmet, és az már jobban tetszett. Azt hiszem, hogy Peperónia még nem tart ott, hogy ezt az ifjúsági filmet be merné mutatni.
Elgondolkodtam, vajon Peperóniában vannak-e olyan gimnáziumok, ahol a diákok sikknek tartják kipróbálni, milyen az lerészegedni, és ahol a lányok cukkolják azon társaikat, akik még 15 évesen mindig szűzek. Mivel már 12 éve Szendvicsországban élek, fogalmam sincs így van-e. És csak reménykedek benne, hogy nálunk sem ez a jellemző. Mivel azonban ez a regény és a belőle készült film Emma Hamberg saját tapasztalatain alapul, el kell fogadnom, hogy ilyen is van.
Miért tetszett mégis a Linas kvällsbok (Lina esti naplója) címü film, amiből a szexjelentek sem hiányoznak? Talán mert más, mint azon amerikai filmek, amikhez hozzá vagyok szokva. A film hősnője, Lina, akit egyébként az ismert fiatal svéd színésznő, Mylaine Hedreul, kitűnően játszik, társnői unszolására lefekszik Dannéval, akibe nem szerelmes. A jelenet leírása igencsak realisztikus, Lina majdhogynem kívülről szemléli az eseményeket. Egy idő után úgy dönt, hogy szakít Dannéval, aki azt kéri, hogy még egyszer utoljára legyen vele együtt. Lina megszánja, és még abba is belemegy, hogy ez alkalommal ne használjanak óvszert. Aztán következik a szorongás, amikor Lina azt hiszi, teherbe esett. Nagyon kíváncsi voltam arra, vajon a lány anyukája hogyan reagál. Közben eszembe jutott, vajon Peperóniában mit szólna egy magyar anyuka hasonló helyzetben. Nos, Lina anyukája megértő, és elmagyarázza, hogy nem kell azonnal pánikba esni, előbb meg kell róla bizonyosodni, mit mutat a terhességi teszt. Ennek kipróbálására azonban végülis nem kerül sor. S mivel ez egy romantikus film, a végén Lina összejön a hetedikes Ivarral, akibe végig szerelmes.
Fogalmam sincs, lenne-e kedved megnézni ezt a filmet. Sajnos a dvd-hez csak norvég szöveg készült, így még ajánlani sem tudom. Valaki viszont feltett a Youtube-ra egy vidám részletet, amihez egyáltalán nem kell nyelvtudás. Itt nézheted meg.
 
A Bokrecension.se honlapon a következőt olvasom:

”Lina újévi fogadalmai:
1. Szakítani Dannéval.
2. Nem lefeküdni Dannéval, még egy kedves-lefekvést sem, ha már szakítottam. Nincs több!
3. Orgazmust kapni! Mennie kell. Meg kell találnom a módját.
4. Megmondani Ivarnak, hogy kedvelem.
5. Nem, gyáva vagy!!! Megmondani Ivarnak, hogy szerelmes vagyok bele. Pont, vége, a fenébe. Semmi kerülőút.
6. Utánanézni, milyen programot kell választani, ha állatorvos akarok lenni. Jelentkezni a programra, bejutni és egész egyszerűen megpróbálni állatorvosnak kiképezni magam.” (részlet a könyvből)

Emma Hamberg els
ő szépirodalmi könyve egy ifjúsági regény, ami bombabiztosan és őszintén írja le, milyen lánynak lenni a felsőtagozatban; a félelmet, hogy nem illik be a többiek közé, a nyomást, hogy veszítse el a szüzességét, az örömöt/szorongást, amit az első részegség/másnaposság fölött érez, és a bizonytalanságot, ami beárnyékolja azon akaratát, hogy saját maga merjen lenni.
 
A könyv és a film svéd leírásai közül én most a svéd Wikipedián lev
ő anyagot választom: A 15 éves Lina kilencedik osztályba jár, és családjával egy sorházban lakik Rödköpingben (amit Dödköpngnek, magyarul Holtköpingnek neveznek). Még soha nem csókolta meg senki, tapasztalatlan és szűz. Ezen változtatni szeretne, és ezért járni kezd a nála idősebb Dannéval, annak ellenére, hogy valójában nem kedveli, hanem leginkább azért, hogy beilleszkedjen a barátnői közé, akik a szép és közkedvelt Thea és az alternatív, de mulya Carro. Lina meg van győződve arról, hogy Thea és Carro csak azért baráttkoznak vele, hogy jobban nézzenek ki mellette. Lina titokban az újonnan odaköltözött hetedikes Ivarba szerelmes, aki egy lakóhajóban lakik alternatív családjával, és aki énekkarban énekel. Lina és Danne találkozgatnak, és tapogatódzó szexpróbákozásaik vannak, Lina azonban félszegnek, frigidnek, butának és egyedül érzi magát.
Emma Hamberg naplóregénye, Linas kvällsbok címen 2003-ban jelent meg. Cselekménye az írónő saját tapasztalatain alapszik. A filmet 2006-ban Vänersborgban forgatták.

A bejegyzés trackback címe:

https://melissaofficinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr41521459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása