Könyvtáros Svédországban

Információk irodalomról, könyvekröl, gyerekkönyvekröl, meg arról, milyen magyar könyvtárosnak lenni Göteborgban

Utolsó kommentek

  • Melissa Officinalis: Kedves János! Ezt a blogot már nem használom. De a másik blogomon www.melissaofficinalis.blogspot... (2009.11.01. 20:15) Jonas Hassen Khemiri
  • janos444: Kedves Melissa, Véletlenül belebotlottam ebbe a blogba., ahol örömmel láttam a Jonas Hassen Khemir... (2009.11.01. 19:50) Jonas Hassen Khemiri
  • kósa lászló: Kérlek segíts hogy lehet kint nyelvet tanulni milyen feltételeket köt ki az állam,egy magyar 21 év... (2008.11.08. 12:12) Stian Hole: Hermans sommar
  • Boglarka Bludau: Hallo, Magyarországon akarom valakinek ajánlani a Millenium Trilógiát (én Németo.-ban élek) és a G... (2008.10.11. 23:31) Stieg Larsson Millennium-trilógia
  • Melissa Officinalis: Örülök, hogy ilyen hamar megtaláltad a bejegyzést. Jó a blogotok, ha valaki más is kíváncsi, ideír... (2008.08.11. 17:02) Báthory Erzsébet Juraj Jakubisko rendezésében
  • Utolsó 20

Címkék

abba (1) álláskeresés (1) alma díj (1) amy diamond (2) angol (1) angol irodalom (3) anna clara tidholm (1) annika samuelsson (1) apás szülés (1) åsa anderberg strollo (1) astrid lindgren (7) astrid lindgren emlékdíj (4) august díj (3) august strindberg (3) az arany iránytü (1) báthory erzsébet (1) bébicsoport (1) bevándorlók (3) bonniercarlsen (2) bosnyák viktória (1) carola (1) cd könyv (3) cseh irodalom (1) csukás istván (1) cukrászda (1) diszlexia (1) doris lessing (2) dvd (1) emily the strange (1) eva bergström (1) fantáziairodalom (2) feminizmus (1) film (5) fordítás (4) franz kafka (2) fszek (4) gombóc artúr (2) göteborg (5) gothic (4) gunilla bergström (1) gyerekirodalom (79) gyerekkönyvek (69) hangoskönyvek (3) harry potter (2) helena bergström (1) helena willis (3) holland könyvtár (1) húsvét (1) ifjúsági regény (14) illusztrációs (1) illusztrációs kiállítás (1) illusztrátorok (7) irodalom (6) jonas karlsson (1) juraj jakubisko (1) j k rowling (2) karácsony (2) katarina mazetti (1) képeskönyvek (35) képregények (4) kiállítás (1) kiss ottó (2) kognitív (1) könyvtár (3) könyvvásár (2) kötelezö olvasmány (3) közösségi hálózat (1) lakberendezés (1) magyar irodalom (2) mallorca (1) martin widmark (10) mükorcsolya (1) munkaügyi hivatal (1) nobel díj (2) nógrádi gábor (2) nyelvtanfolyam (1) olvasás (10) olvasómozgalom (14) per nilsson (1) petöfi irodalmi múzeum (2) petter lidbeck (2) philip pullman (1) philip waechter (1) pija lindenbaum (6) pogány judit (1) pozsony (1) pszichológia (1) rabén&sjögrén (2) rádió (1) recept (2) receptek (1) sajdik ferenc (1) sarah dawn finer (1) sonya hartnett (4) stieg larsson (4) stina wirsén (1) svéd (1) svédország (28) svéd (1) svéd film (7) svéd irodalom (59) svéd iskola (3) svéd könyvkereskedelem (3) svéd könyvtár (11) svéd nyelvtanfolyam (8) svéd rádió (1) svéd recept (4) svéd zene (5) sven nordqvist (2) szegedi katalin (4) szexualitás (3) szlovák irodalom (2) tabu (3) terápia (1) thomas tidholm (1) tom hanks (1) tv (1) vámos miklós (1) varró dániel (1) youtube (1) zene (2) Címkefelhő

EVA ERIKSSON-BARBRO LINDGREN MAX-SOROZATA

SEMLA avagy egy svéd sütemény

2008.02.04. 22:46 | Melissa Officinalis | 2 komment

Címkék: recept

Ha kedd és február 5, akkor az az idén húshagyókedd vagy svédül ”fettisdagen” (zsíros kedd), ami azt jelenti, hogy holnap egész Szendvicsország a SEMLA (ejtsd. szemla) nevű süteményt eszi. Ugyanis szerdán kezdődik a böjt, és akkor már nem szabad zsíros ételeket enni.
Amint azt már írtam, a svédek borzasztóan szertartásosak. Nem mintha bárki is böjtölne, de a hagyomány az hagyomány. A SEMLA időszaka karácsonytól húshagyó keddig tart. Ja, és hogy utána mit esznek? Hát fahéjas csigát, mert az is nemzeti eledel, ráadásul egész évben kapható.
Az ismerősöm, aki a hétvégén nálunk járt, a lelkemre kötötte, hogy feltétlenül tegyem fel a blogra a SEMLA meg a fahéjas csiga receptjét, mert neki mindkettő nagyon ízlett. Ezt most meg is teszem. Ha van hozzá kedved, próbáld ki. Isteni finom.

Szervusz,

Melissa




SEMLA Hozzávalók: 7 dl (kb. 420 g) liszt, 25 g élesztö, 2,5 dl tej, 1/2 dl cukor, 50 g vaj v. mar­garin, ½ tk só, 1 kk kardemompor
Töltelék: ½ dl őrölt mandula, ½ dl cukor, ¾ dl tej vagy tejszín, 1 dl tejszín

Az élesztöt ½ dl langyos cukros tejben megfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a maradék tejet és 37 fokra melegitjük. A lisztet, a sót, a cukrot és a kardemomport egy tálba helyezzük. Hozzáadjuk az élesztöt, a vaj-tej keveréket és begyúrjuk. 30-40 percig kelesztjük. Azután egy kissé átgyúrjuk, majd zsemle nagyságú buktákat formálunk. Egymástól távol tepsire helyezzük, és fél órát kelesztjük. Megkenjük tojással, és elö­melegitett sütöben, középen 225-250 fokon 5-10 percig sütjük. Amikor megsültek, rácsra helyezzük öket, és konyharuha alatt hagyjuk kihűlni. Mindegyiknek levágjuk a tetejét, a közepükben kis mélyedést vágunk. A kiemelt tésztát összekeverjük a madulával, a cukorral és a tejjel. Ezzel a keverékkel megtöltjük a buktákat. A tejszínt felverjük, és rátesszük a mandulakrémre. Majd ráhelyezzük a bukták tetejét, és megszórjuk porcukorral.

A semláról angol nyelvű leírás olvasható a következő honlapon:
http://www.sweden.se/templates/cs/Article____14133.aspx



FAHÉJAS CSIGA

Hozzávalók: 7 dl (kb. 420 g) liszt, 25 g élesztö, 2,5 dl tej, 1/2 dl cukor, 50 g vaj v. mar­garin, ½ tk só
Töltelék: 1-2 ek vaj v. margarin, 2 ek cukor, fahéj

Az élesztöt ½ dl langyos cukros tejben megfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a maradék tejet és 37 fokra melegitjük. A lisztet, a sót, a cukrot egy tálba helyezzük. Hozzáadjuk az élesztöt, a vaj-tej keveréket és begyúrjuk. 30-40 percig kelesztjük. Azután egy kissé átgyúrjuk és két részre osztjuk. Mindkét részt négyszög alakúra nyújtjuk. Megkenjük vajjal, rászórjuk a cukrot, és alaposan megszórjuk fahéjjal. Felte­kerjük és vagy egészben sütjük (15-20 percig), vagy kb 2-3 cm-es szeletekre vágjuk. Egymástól távol tepsire helyezzük, és fél órát kelesztjük. Megkenjük tojással, és elö­melegitett sütöben 225-250 fokon 5-10 percig sütjük. (Ha egészben sütjük, a sütö alsó részébe tesszük, ha csigát készitünk, akkor a sütö közepébe.)

A bejegyzés trackback címe:

https://melissaofficinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr1325658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.02.04. 23:40:25

dejó dejó dejó egy svéd blog :) tökjó, olvasni fogom! Épp ma sirtam a szüleimnek, hogy ölni tudnék egy semláért és végülis itthon is elkészithetem, nem ördöngösség... de azért megkértem őket, hogy hozzanak igazi konditori-semlát amikor meglátogatnak :) ja és fontos kiegészités: a felvert tejszinhabba nem teszünk cukrot, hiszen az édes mandelmassa-s töltelék kellőképpen édes.

Melissa Officinalis · http://www.melissaofficinalis.blogspot.com 2008.02.05. 09:03:23

Szia Rékuc! Nyisd ki az ablakot. Mindjárt küldöm a szemlát az éteren keresztül.

Melissa
süti beállítások módosítása